Dejstva in delovni listi o malem pingvinu

Najmanjša od vseh pingvin vrste, mali pingvin (Eudyptula minor) živi v kolonijah ob južnih obalah Avstralija in Nova Zelandija , iz družine Spheniscidae. Te vrste, ki jih pogosto imenujemo pravljični pingvini, IUCN navaja kot najmanj zaskrbljujoče.

Za več informacij o malem pingvinu si oglejte spodnjo datoteko z dejstvi ali pa lahko prenesete naš 21-stranski paket delovnih listov Little Penguin, ki ga lahko uporabite v učilnici ali domačem okolju.

Ključna dejstva in informacije

TAKSONOMIJA

  • Leta 1781 je te male pingvine sprva opisal nemški naravoslovec Johann Reinhold Forster.
  • Genetske analize kažejo, da lahko avstralski in otaški pingvini predstavljajo oddaljeno vrsto. Zaradi tega bi se iz njega preneslo posebno ime minor, s posebnim imenom novaehollandiae, predlaganim za druge populacije.
  • Mitohondrijski in jedrski PROTIN dokazi pravijo, da se je delitev med Eudyptulo in Spheniscusom zgodila pred približno 25 milijoni let, pri čemer so predhodniki beloplavutega in majhnih pingvinov odstopali pred približno 2,7 milijona let.

OPIS

  • Tako kot pri vsakem drugem pingvinu so se tudi krila malega pingvina spremenila v plavutke, ki se uporabljajo za plavanje.
  • Običajno dosežejo višino od 30 do 33 cm (12 do 13 in) in tehtajo približno 1,5 kg (3,3 lbs). Spolni dimorfizem pri tej vrsti ni pogost – samci so običajno večji in imajo daljše in globlje kljune kot samice.
  • Glava in zgornji del trebuha malega pingvina sta modre barve, s skrilasto sivimi ušesnimi pokrovi, ki se spodaj razpustijo do bele, od brade do trebuha.
  • Njene plavutke so tudi modre barve. Kljun malega pingvina je temno sivo-črne barve, dolg je približno 3 do 4 cm. Njegova šarenica je bledo srebrnkasto ali modrikasto siva ali lešnikova, stopala pa rožnata s črnimi podplati in trakovi.
  • Mladi mali pingvini imajo seveda krajši kljun in svetlejši zgornji del, običajno svetlejše svetlo modro perje.
  • Kot večina ptic, ki živijo v bližini oceanskih obal, imajo tudi majhni pingvini dolgo življenjsko dobo. Povprečje za vrsto je približno 6,5 let, vendar poskusi s pasovi ptic kažejo v nekaterih izjemnih primerih do 25 let v ujetništvu.

GEOGRAFSKI RAZPON

  • Mali pingvini so vrste, ki jih najdemo po vsej južni obali Avstralije in vse do severa do Južnega samotnega otoka ob obali Novi Južni Wales . Ti pravljični pingvini živijo tudi na obalah Nove Zelandije.
  • Mali pingvini imajo šest obstoječih podvrst. E. m. Novaehollandia izvira iz Avstralije. Ostalih pet podvrst, E. m. iredaei, E. m. variabilis, E. m. albosignata, E. m. mladoletnik in E. m. chathamensis, so razpršene po državi Novi Zelandiji.

HABITAT

  • Ko so na kopnem, mali pingvini živijo v obalnih habitatih z dobrimi gnezditvenimi pogoji. Gnezda gradijo v rovih, izkopanih v golem pesku ali pod vegetacijo. Če so tla preveč občutljiva, da bi lahko zadrževali brlog, ti pingvini gnezdijo tudi v jamah in skalnatih razpokah.
  • Habitati malega pingvina vključujejo skalnate obale, savane in grmičevje.
  • Ker so tudi morske ptice, mali pingvini večino časa preživijo plavanje pod vodo.

RAZMNOŽEVANJE

  • Dvorjenje se začne s samci malih pingvinov, ki oddajajo paritvene klice. Običajno drži telo v pokončnem položaju s plavuti nad hrbtom, podolgovatim vratom in glavo naravnost navzgor obrnjeno proti nebu. Nato izzove zajokajoč zvok.
  • Ti prikazi se lahko izvajajo sami ali v skupini neparjenih samcev. Obstaja nekaj primerov, ko se samec predstavi pred gnezdom, ki ga je zgradil.
  • Ko si samica izbere partnerja, skupaj priredita dvorjenje. En pingvin stoji pokonci in s sklonjeno glavo razpenja plavutke, kar drugi ptici pove, naj sledi, in se v majhnih krogih sprehajajo v bližini gnezda in zajokajo.
  • Ko je ta prikaz končan, pride do kopulacije.
  • Mali pingvini so monogamni; letno zadrževanje parjenih parov je pri tej vrsti veliko. Pari se bodo verjetno ločili šele po neuspešnem poskusu gnezdenja ali smrti.
  • Od junija do oktobra se majhni pingvini razmnožujejo v neomejenih kolonijah.
  • Svoja gnezda lahko gradijo v zemeljskih rovih, skalnatih pečinah oz jame , kjer proizvedejo klop z 1 do 2 jajci.
  • Jajca so svilnato in bele barve, običajno tehtajo okoli 53 gramov, s povprečnim premerom 42,0 mm.
  • Inkubacija traja 31 do 40 dni, novo izleženi piščanci pa dosežejo približno 36 do 47 g. Ti piščanci so rahlo altrični, zato se skotijo ​​s puhastim perjem, ki ga je treba zalegati in še ne morejo zapustiti gnezda niti sami iskati hrane.
  • Potem ko se jajca izležejo, se naslednjih 18 do 38 dni imenuje 'varuško obdobje' za starše, kjer zalegajo mladiče, ki se izmenjujejo vsake 3 do 4 dni.
  • Ko je obdobje varstva končano, starši sprostijo svoje dolžnosti in svoje mladiče varujejo le ponoči.
  • Izlečenje se zgodi, ko je piščanec star približno 50 do 65 dni in v tem času že doseže težo od 800 g do 1150 g.
  • Mladiči so popolnoma neodvisni pri starosti od 57 do 78 dni. Večina doseže spolno zrelost pri starosti 3 let.
  • Cikel razmnoževanja malih pingvinov je odvisen od mesta gnezdenja in drugih okoljskih dejavnikov. Prehrana, starost in datum vzreje lahko vplivajo tudi na čas gnezditvenega cikla in uspeh gnezdenja teh vrst pingvinov.

VEDENJE

  • Mali pingvini imajo številne različne prikaze agresivnega vedenja, ki so razdeljeni v štiri različne kategorije, kot so stacionarni opozorilni zasloni, takojšnje napredovanje proti vsiljivcu, rahel fizični stik in fizični napadi. Vsa ta štiri ekološka vedenja vključujejo različen fizični prikaz in vokalizacijo.
  • Stacionarni opozorilni prikaz se pojavi, ko je nevarnost 1 do 3 metre stran od pingvina. Mali pingvin razprostira plavutke, drži telo naravnost navzgor in daje vsiljivcu neposreden pogled z glasnim vokalizacijo.
  • Ko pingvin hitro steče proti vsiljivcu, hitro hodi ali pa se s klicem, podobnim braju, vrže proti drugi živali.
  • Kratek fizični stik se lahko razlikuje od dotikanja računov do udarca vsiljivca s plavuto. Če je pingvin v gnezdu, pade ven, da bi s kljunom kljuval vsiljivca.
  • Če druga žival ne zapusti pingvina izpred oči, se bo zatekla k fizičnim napadom, ki vključujejo grizenje in pretepanje s plavutmi.
  • Znano je, da so mali pingvini najbolj nočni pingvini, vendar seveda ves dan iščejo hrano na morju in se ob mraku vrnejo na obalo, da bi prenočili.
  • V gnezditveni sezoni pingvini izplavajo le v povprečju 8 do 9 km od kopnega za približno 12 do 18 ur naenkrat. Ta kratka potovanja so zato, ker piščanci še vedno ne morejo živeti sami.
  • V negnezditveni sezoni majhni pingvini običajno preplavajo dolge razdalje do 710 km. Za potapljanje pod vodo porabijo ogromno energije v primerjavi z drugimi večjimi pingvini. Čeprav lahko segajo do 67 m v globino, ostanejo majhni pingvini znotraj 5 m od površine.
  • Ko se iz morja vrnejo na obalo, v kolonijah paradirajo nazaj v svoja gnezda.

PREHRANILSKE NAVAVE

  • Mali pingvini so po naravi ribojedi; živijo samo z ribjo prehrano, večinoma sestavljeno iz rib Clupeiformes, kot so sardoni in sardele. Včasih se hranijo tudi z majhnimi lignji, hobotnicami in raki. Obvladajo tehniko zasledovanja in potapljanja za lovljenje plena v plitvih globinah.
  • Te pingvine lovijo morski psi , tesnila, kit ubijalec kiti, psi, podlasice, podgane, lisice , in mačke. Pacifiški galebi in King's skinks so glavni plenilci majhnih pingvinov, ki jedo njihova jajčeca in se hranijo z njihovimi mladiči.
  • Da bi zmanjšali plenilstvo, so mali pingvini oblikovali tehniko proti plenilcem – v skupinah se premikajo v in iz oceana pred zoro in nekaj ur po mraku, ko je že temno. Manj premikov kopnega pod okriljem teme je metoda malega pingvina, da se drži stran od svojih plenilcev.

STANJE OHRANJANJA

  • Trenutno so mali pingvini na seznamu IUCN vrste, ki povzroča najmanj skrbi, čeprav se njihova populacija zmanjšuje zaradi upadanja števila plena, razlitja nafte, človeških naselij, obalne erozije in onesnaženja.
  • Njihova podvrsta E. m. albosignata zdaj velja za ogroženo in jo zdaj najdemo le na polotoku Banks na Južnem otoku na Novi Zelandiji.

Delovni listi za male pingvine

To je fantastičen paket, ki na 21 poglobljenih straneh vključuje vse, kar morate vedeti o malem pingvinu. To so delovni listi Little Penguin, pripravljeni za uporabo, ki so kot nalašč za poučevanje učencev o malem pingvinu (Eudyptula minor), ki živi v kolonijah vzdolž južnih obal Avstralije in Nove Zelandije, iz družine Spheniscidae. Te vrste, ki jih pogosto imenujemo pravljični pingvini, IUCN navaja kot najmanj zaskrbljujoče.



Popoln seznam vključenih delovnih listov

  • Dejstva o malih pingvinih
  • Mali modri pingvini
  • Osnove malega pingvina
  • Anatomija malega pingvina
  • Življenjska zgodba malega pingvina
  • Nariši moj habitat
  • Dva majhna pingvina
  • Podvrsta malega pingvina
  • Origami pingvin
  • Povzetek pravljičnega pingvina
  • Soočanje s podnebnimi spremembami

Povežite/citirajte to stran

Če se sklicujete na katero koli vsebino te strani na svojem spletnem mestu, uporabite spodnjo kodo, da to stran navedete kot izvirni vir.

Dejstva in delovni listi o malem pingvinu: https://kidskonnect.com - KidsKonnect, 3. junija 2020

Povezava bo prikazana kot Dejstva in delovni listi o malem pingvinu: https://kidskonnect.com - KidsKonnect, 3. junija 2020

Uporabite s katerim koli učnim načrtom

Ti delovni listi so bili posebej zasnovani za uporabo s katerim koli mednarodnim učnim načrtom. Te delovne liste lahko uporabite takšne, kot so, ali jih uredite z Google Diapozitivi, da bodo bolj specifični glede na vaše lastne stopnje sposobnosti študenta in standarde učnega načrta.